Mijn Deutz-D4006

 

Technische gegevens
Brandstof diesel
Vermogen 40 pk
Bouwjaar 1969

Medio november 2003 kon ik bij een oom van mij deze Deutz trekker kopen. Hier hebben weDeutz D4006 een beetje pech mee gehad. Op een gegeven moment stond de trekker in de 2e en 3e versnelling tegelijk. Hierdoor is er een tandwiel gebroken in de versnellingsbak. Dit tandwiel hebben we eruit gehaald. Nu hadden we geen 3e versnelling meer. Nog een poosje mee rondgereden en uiteindelijk de tractor maar binnen gezet in de schuur van mijn zus. Bij Mark de Bresser in Lennisheuvel (Boxtel) een andere achterbrug gekocht en deze aan de Deutz geknutseld. De koppelingsplaten van mijn oude Deutz bleken nog als nieuw evenals de achterrem voeringen. Alleen de handremvoeringen waren versleten. Bij Bijlaard in Milsbeek wat nieuwe voeringen erop laten zetten en de achterbrug is weer als nieuw. Een voordeel met de nieuwe achterbrug is dat hier nu ook een hydrauliek aansluiting op zit.

Nu de motor nog even onderhanden genomen. Drie nieuwe bussen en zuigers laten aanrukken. De oude koppen laten reviseren (en dat was nodig ook). De boel weer opgebouwd en het loopt weer als een zonnetje. De oude zuigerveren waren zowat allemaal gebroken. Nu is de motor weer lekker strak. Her onderblok had geen speling op de lagers. Dus dat mooi dicht laten zitten. Nieuwe olie erop en de boel grijs gespoten. Het plaatwerk intussen naar een autospuiter in de buurt gebracht. Dit is vakkundig uitgedeukt, geplamuurd en in de 2 componenten lak gespoten. De boel weer opgebouwd en de laatste loodjes wegen weer het zwaarst. De velgen moeten nog rood gemaakt worden en de voorwiellagers moeten nagesteld of vervangen worden. Dan de Deutz letters weer erop en nog een sticker laten maken met D4006 erop.

De aanhanger heb ik een poosje later bij diezelfde oom gekocht. Hij had toen een lengte van 295 cm. Deze heb ik samen met een neef die bij een constructiebedrijf werkt verlengd tot 510 cm. Voor de stevigheid is er ook een mooi vakwerk onder gekomen. Nu kunnen we zo'n 5 tot 6 stationaire motoren mee naar de show.

Meer foto's hier.